Com es viatja amb bus
Amb motiu de l’emergència sanitària de la Covid-19, hem pres mesures de forma coordinada amb les autoritats per maximitzar la seguretat dels usuaris durant els trajectes. Això ha comportat una sèrie de noves normes de protecció que els usuaris han d’aplicar durant l’ús del transport públic, juntament amb les que ja existien i que pots consultar aquí sota.
Vés a la pàgina Com viatjar amb transport públic durant la crisi sanitària.
Què és una parada doble
És una parada en la qual, simultàniament, dos autobusos poden deixar pujar i baixar passatgers. Les parades dobles permeten escurçar el temps d’aturada dels busos i, per tant, reduir el temps total del trajecte.
Una parada doble consisteix en un cos central, format per una o dues marquesines, i dos pals que indiquen els dos punts de parada diferents. Aquests pals tenen el número 1 o 2, segons correspongui.
El primer autobús que arriba a la parada s’atura al punt de parada 1, sempre que li sigui possible. Si arriba un altre bus a la parada quan el punt de parada 1 està ocupat, aquest bus s’atura i agafa passatge al punt de parada 2. El bus que ha parat al punt 2 no torna a aturar-se al punt de parada 1 i continua la seva ruta, excepte en el cas d’usuaris invidents. Si algun client invident vol accedir a aquell bus, sí que s’aturarà en el punt de parada 1 tot i que el bus ja hagi parat en el punt 2.
Què és una línia de doble destinació i com funciona
Les línies de doble destinació tenen dos possibles finals de línia. Això significa que el punt d’origen és el mateix, però alguns busos de la línia fan el trajecte complet (més llarg), mentre que d’altres fan el trajecte més curt i acaben el recorregut unes quantes parades abans. Aquesta operativa permet, a la línia, guanyar velocitat comercial.
Al frontal del bus, un rètol lluminós identifica el número de línia i la destinació. Abans de pujar-hi, fixa’t en la informació del frontal i assegura’t que el bus arriba fins a la teva parada. Aquest funcionament de doble destinació està previst durant els dies feiners. Els caps de setmana i els festius, es manté una destinació única, la que correspon al recorregut més llarg.
Actualment, les línies amb doble destinació són la H6 i la V13.
Qué cal fer per pujar a l'autobús
Si ets en una parada i veus arribar l'autobús que t'interessa, cal que facis un senyal amb la mà perquè el conductor sàpiga que hi vols pujar.
Guarda una distància prudent de seguretat amb la calçada a la parada i no esperis l’autobús a la punta de la vorera. El retrovisor et pot colpejar. Per evitar-ho, el vehicle haurà de parar més lluny i això dificultarà l’accés a altres persones.
Als autobusos biarticulats i articulats de quatre portes pots fer servir qualsevol de les dues portes davanteres; per baixar pots fer servir una de les tres portes posteriors. Igual que en la resta dels autobusos, cal demanar parada amb antelació i, una vegada que el bus ha parat, has d'accionar l'obertura de la porta pressionant el polsador. Les portes es tornen a tancar cinc segons després del pas del darrer usuari; el tancament s'avisa amb senyals acústics i lluminosos.
En cas que et desplacis amb cadira de rodes o duguis un cotxet de bessons, cal que demanis l'accionament de la rampa. En aquest cas, pujaràs i baixaràs del bus per la mateixa porta, la que disposa de rampa (la del davant —als autobusos biarticulats— i la segona —a la resta d'autobusos de més d'una porta—).
Si l'autobús ja ha fet la parada que correspon i ja ha iniciat la marxa, el conductor no està obligat a tornar a obrir les portes.
Com a part del compromís amb l’accessibilitat universal, TMB App incorpora una funcionalitat que facilita l'accés al bus a persones amb discapacitat visual.
Com es paga el viatge a l’autobús
Recorda que és obligatori validar la targeta de transport a la màquina. Per facilitar l’accés a la resta dels ciutadans i guanyar temps a les parades, convé que tinguis l’abonament a mà.
Si no portes el bitllet de transport, pots comprar un bitllet senzill de bus a través de TMB App.
En els busos biarticulats, a més, pots comprar el bitllet senzill de bus a la màquina de venda que es troba a l’interior del vehicle. Aquestes màquines de venda tenen una funcionalitat que permet la compra de bitllets senzills a persones invidents i incorporen tecnologia contactless per facilitar-ne el pagament.
Recorda que a les distribuïdores de la xarxa de metro també pots obtenir bitllets senzills (vàlids tant al metro com al bus) i que també disposes de distribuïdores a diferents parades de la xarxa de bus.
Com estar a dins de l'autobús
És convenient que et dirigeixis al fons de l'autobús, on podràs trobar seient. No et quedis a l'entrada, perquè impedeixes que hi pugin més persones.
L'autobús té uns quants seients reservats per a persones grans, dones embarassades i persones amb mobilitat reduïda. Totes aquestes persones tenen sempre prioritat a l'hora de seure-hi.
Les persones que viatgen amb cadira de rodes han de fer servir el cinturó de seguretat. La cadira s'ha de col·locar en sentit contrari a la marxa, recolzada en el respatller habilitat per a aquest ús, i amb els frens posats.
Si viatges amb un nadó que va en cotxet, en pujar al bus agafa'l en braços i plega el cotxet. Si no el pots plegar, posa'l al lloc destinat a les cadires de rodes, sempre que no estigui ocupat, i posa-hi els frens.
Què cal fer per baixar de l'autobús
Quan l'autobús s'acosti a la parada on vols baixar, cal que sol·licitis la parada amb antelació prement el botó vermell.
Recorda que cal baixar de l'autobús per les portes del darrere.
Si portes un cotxet de nadó, convé que baixis tu primer, així podràs baixar el cotxet més fàcilment.
Com demanar ajuda
Si t'afecta alguna incidència a l'interior de l'autobús, cal que la comentis al conductor. Als autobusos biarticulats, t'hi pots posar en contacte a través d'un sistema d'interfonia.
El conductor es comunica amb la sala del Centre de Regulació de Trànsit (CRT), que recull les dades bàsiques de la persona afectada (símptomes, edat aproximada) i les trasllada per telèfon als serveis sanitaris externs, que en fan la primera valoració, en funció de la qual s'hi pot enviar l'equip més adient.