Et trobes a:
Dispositius de guia per a invidents al metro i al bus
TMB treballa en l'accessibilitat de les persones invidents al metro i al bus de Barcelona amb dispositius mòbils i balises de radiofreqüència.
TMB, d’acord amb el seu compromís amb l’accessibilitat de tota la xarxa de transport públic de Barcelona, està desenvolupant diversos projectes per millorar l’autonomia de les persones cegues o amb baixa visió.
Per això, des del juliol del 2015 i juntament amb la Fundació Vodafone Espanya, la Fundació ONCE, la Fundació TMB i amb la col·laboració de la Fundació Mobile World Capital Barcelona, està treballant en dues proves pilot amb una aplicació per a dispositius mòbils i unes balises de radiofreqüència que guien les persones invidents en l’accés tant al metro com al bus.
Sistemes d’avís a les xarxes de metro i bus
En el cas del metro, unes balises desplegables a les instal·lacions interactuen amb una aplicació instal·lada al telèfon intel·ligent de l’usuari per guiar-lo de manera segura durant els trajectes entre l’exterior de l’estació i el tren.
Pel que fa al bus, un cop a la parada, l’usuari rep de manera automàtica, al seu dispositiu, informació sobre els vehicles que s’hi aturen en aquell moment, amb el número de línia i la destinació corresponents, perquè pugui decidir de manera autònoma si en fa ús o no. Alhora, s’informa el conductor que una persona cega o amb baixa visió és a la parada.
Aquests dispositius tecnològics ja s’han provat en entorns reals a l’estació de metro Diagonal i en una parada d’autobús de la Zona Franca de la ciutat de Barcelona.
NaviLens, l’aplicació d’orientació per a persones cegues al transport públic
El febrer del 2018, TMB va iniciar la prova pilot de l’aplicació mòbil NaviLens. Gràcies a aquesta tecnologia, les persones invidents poden llegir la senyalística de les xarxes de transport públic, tant en les parades d’autobús com a les estacions de metro, i rebre orientacions precises mitjançant els seus dispositius mòbils. NaviLens permet capturar, d’una manera molt eficient, un nou tipus de codis QR de colors, anomenats ddTags, de manera que les persones amb discapacitat visual poden llegir la informació continguda en aquest codi sense que hagin de saber on es troba emplaçat exactament.
En una parada de bus, l’aplicació NaviLens llegeix l’etiqueta i informa del nom i del codi de la parada, les línies que hi passen, la destinació de cadascuna, el temps previst d’arribada i les possibles alteracions del servei. En una estació de metro, cada espai està etiquetat amb la seva descripció (accés, vestíbul, zona de venda, línia de peatge, escala, ascensor, andana, punt d’embarcament...) per permetre la navegació autònoma de les persones amb discapacitat visual, tant a l’entrada com a la sortida. Això és possible gràcies al fet que els codis ddTags poden llegir-se en moviment, a una distància molt superior i amb una perspectiva molt més angulada que els codis QR, sense enfocar-hi la càmera del dispositiu mòbil.
Aquests projectes formen part de la filosofia del Pla director d’accessibilitat universal de TMB, que ha fet possible la introducció de mesures que faciliten la mobilitat de les persones cegues. En relació amb el metro, des del 2012 hi ha disponibles mapes de la xarxa en relleu i una guia de metro en braille.
Per a més informació sobre l’accessibilitat de les xarxes de bus i de metro, consulta la pàgina “Accessibilitat i mobilitat reduïda”.