Condicions d’ús dels bitllets
Et recordem com fer un ús correcte dels bitllets i els abonaments de transport
Informació general
Els menors de quatre anys estan exempts de disposar de bitllet de transport. La resta de viatgers han de disposar d’un bitllet de transport vàlid, adequat i cancel·lat.
Cal que t’asseguris que el bitllet és el correcte per a les teves característiques personals i que és vàlid per a les zones del desplaçament que vols dur a terme.
A més, has de validar el bitllet abans de començar el viatge i en tots els transbordaments que facis, excepte si són enllaços directes entre línies de metro. Per ajudar-te a identificar que el bitllet ha estat validat correctament, les validadores de bus mostren una llum verda i emeten un so suau. En canvi, s’encén una llum vermella i emeten un so fort quan el bitllet no ha estat validat. Al metro, les validadores no donen pas si hi ha hagut un error de validació. Si el teu abonament no està operatiu com a conseqüència d’un mal funcionament de les validadores, posa’t en contacte amb el personal de bus i metro, que te’l podran bescanviar. Les targetes malmeses per altres causes no donen dret a bescanvi ni compensació.
Finalment, has de conservar en bon estat el bitllet validat correctament fins al final del trajecte. No pots llençar-lo abans de sortir de les instal·lacions, ja que l’hauràs de mostrar i posar a disposició dels empleats que te’l demanin.
Si necessites informació de detall dels bitllets o els abonaments de transport, accedeix a la secció “Bitllets i tarifes”.
Què permet la integració tarifària?
Amb un abonament integrat (el bitllet senzill no ho és) pots fer fins a 3 transbordaments a altres transports integrats en un període determinat pel nombre de zones de la targeta. Per als abonaments d’una zona, el límit temporal és de 75 minuts des de la primera validació. Aquest període augmenta 15 minuts per a cada zona addicional.
Cal que tinguis en compte que anar i tornar o fer una interrupció o una represa del trajecte es consideren dos desplaçaments. Per aquest motiu, la integració tarifària no et permet efectuar, dins el mateix desplaçament, dues validacions al metro de Barcelona (ni a la mateixa línia de FGC), ni dues validacions consecutives de bus a la mateixa línia.
Com calcular el nombre de zones
Fora dels desplaçaments on s’aplica la tarifa metropolitana, pots calcular el nombre de zones de l’abonament que necessites amb la informació sobre el funcionament del sistema tarifari integrat al web de l'ATM.
Els abonaments de 6 zones permeten el desplaçament entre tots els municipis de l’àrea del transport metropolità de Barcelona. Pots consultar quins són al mapa de zones.
Tarifa metropolitana
Què és la tarifa metropolitana?
La tarifa metropolitana consisteix en l’ús dels títols de transport d’1 zona per als desplaçaments en transport públic entre els 36 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). La tarifa metropolitana s’aplica a tots els abonaments integrats llevat de la T-16. També s’aplica als bitllets senzills per fer trajectes que tinguin origen i destinació dins de l’àmbit dels 36 municipis que integren l’AMB.
Com afecta aquest canvi als desplaçaments des de la resta de municipis de l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona?
La tarifa metropolitana s’aplica només als desplaçaments en transport públic que tenen origen i final en els 36 municipis metropolitans. Els desplaçaments en transport públic entre qualsevol dels 36 municipis metropolitans i la resta de municipis de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona necessiten un abonament del mateix nombre de zones que abans d'implantar la tarifa metropolitana. És a dir, no es canvia la zona tarifària dels municipis metropolitans. Així, cap viatge dins de l’àmbit de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona es veu perjudicat per la mesura.
A quins abonaments de transport s’aplica la tarifa metropolitana?
Perquè s’apliqui la tarifa metropolitana (fer servir una targeta d’una zona) per als desplaçaments en transport públic entre dos municipis metropolitans s’han de fer servir uns bitllets i abonaments concrets.
La tarifa metropolitana s’aplica a tots els abonaments integrats de l’ATM llevat de la targeta T-16. Més concretament, la tarifa metropolitana s’aplica a la T-casual, la T-casual per a treballadors de l’aeroport, la T-grup, la T-usual, la T-usual per a persones en situació d’atur, la T-familiar, la T-jove, les targetes integrades bonificades per a famílies monoparentals i famílies nombroses, la T-dia, la T-aire i la T-esdeveniment.
Els bitllets senzills, no integrats, dels operadors de transport (FGC, Rodalies de Catalunya i autobusos metropolitans i interurbans) també es regeix per aquesta tarifa metropolitana per a trajectes entre dos municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
La T-16 continua essent vàlida de manera exclusiva per a la zona tarifària de residència del nen o adolescent titular.
A quins municipis s’aplica la tarifa metropolitana?
La tarifa metropolitana s’aplica en els desplaçaments entre els municipis (amb origen i destinació) que pots consultar al Mapa de zones.
Temps màxim de permanència al metro i al bus
Al metro, el teu bitllet o abonament validat és vàlid durant les dues hores següents.
Al bus, una validació et dóna dret a arribar fins al final de la línia en la direcció escollida (excepte a les línies de Bus del Barri i en altres línies circulars, en què pots fer tot el trajecte de la línia).
Abonaments multipersonals
Els abonaments multipersonals els pots fer servir amb els teus acompanyants sempre que viatgeu junts. Per compartir correctament un abonament multipersonal (com la T-grup i la T-familiar), cal que l’hagis validat tantes vegades com persones hi viatgeu. Al metro, cal que realitzeu tot el trajecte juntes, des de l’estació d’accés fins a la sortida de les instal·lacions. En el cas del bus, podeu separar-vos, però la persona que porta l’abonament ha de ser l’última a baixar del vehicle.
Abonaments unipersonals
Els abonaments unipersonals (com la T-casual) no el pots utilitzar, de manera simultània, més d’una persona, però sí en moments diferents. Per exemple, al matí la fas servir tu i, a la tarda, una altra persona a qui deixis la targeta.
Abonaments personalitzats
Els abonaments personalitzats només els pots utilitzar si ets el titular de la targeta. A l’anvers d’aquest tipus d’abonaments hi ha de constar el teu número del DNI o de document equivalent, i caldrà que t’identifiquis amb els documents necessaris cada cop que et sol·licitin l’abonament. En cas contrari, es considerarà que no has posat a disposició cap bitllet de transport vàlid i podrà ser retirat. Els abonaments personalitzats més comuns són la T-16, la T-jove i la T-usual.
Són un cas particular d’abonaments personalitzats els bonificats per a famílies monoparentals o nombroses (abonaments FM/FN) perquè, a més del DNI o equivalent de la persona titular, aquests abonaments han d’anar acompanyats del carnet, original i en vigor, de família monoparental o nombrosa (i cal mostrar-lo, en cas que un empleat el sol·liciti).
Validesa dels abonaments de transport
El desembre de cada any, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) estableix el termini de validesa dels bitllets i abonaments integrats adquirits durant l’any en curs.
Amb caràcter general, el bitllet senzill de metro, el bitllet aeroport es poden utilitzar fins al 31 de desembre de l’any d’adquisició. Els títols de transport integrats són vàlids fins a l’últim dia de febrer de l’any següent al de la compra i expedició. Els títols trimestrals són vàlids fins al 31 de març de l’any següent al de la compra i expedició.
En algunes ocasions (per exemple, si el preu dels bitllets i abonaments es manté durant l’any següent), l’ATM pot establir un termini de validesa més ampli: fins al 31 de desembre de l’any següent al de la compra.
En tot cas, sempre pots trobar la informació actualitzada i vigent sobre la caducitat dels bitllets i abonaments a les Preguntes freqüents.
L’Hola Barcelona Travel Card és un abonament de 2, 3, 4 o 5 dies que funciona per hores. Pots validar el teu títol de transport a qualsevol hora de dia i gaudir de 48 hores (2 dies), 72 hores (3 dies), 96 hores (4 dies) o 120 hores (5 dies) des de la primera validació.
Els abonaments mensuals i trimestrals (T-usual, T-grup, T-jove, etc.), a més, tenen una validesa pròpia que es calcula a partir del dia de servei de la primera cancel·lació, és a dir, des de la primera vegada que s’utilitzen per viatjar.
En aquest sentit, per calcular la validesa d’aquests títols, cal tenir en compte que a la xarxa del metro i dels autobusos de TMB, les línies urbanes de FGC i el Tram, el dia de servei no coincideix amb el dia natural, sinó que comença a les 4.00 h i finalitza a les 3.59 h de l’endemà. Per tant, els dies en què el servei es prorroga més enllà de la mitjanit, les validacions fetes entre les 0.00 h i les 3.59 h es computaran com a efectuades el dia anterior. A Rodalies de Catalunya, en canvi, el dia de servei coincideix amb el dia natural.
Validesa mensual
Els abonaments amb una validesa mensual permeten viatjar durant 30 dies des de la primera validació.
Els 30 dies es comptabilitzen tenint en compte el dia sencer de la primera validació, més els 29 dies següents. L’abonament, per tant, és vàlid fins a la finalització del servei de l’últim dia. En cas que el darrer dia el servei de metro finalitzi passada la mitjanit, serà vàlid fins a les 3.59 h de la matinada de l’endemà.
Validesa trimestral
Els abonaments amb una validesa trimestral permeten viatjar durant 90 dies des de la primera validació.
Els 90 dies es comptabilitzen tenint en compte el dia sencer de la primera validació, més els 89 dies següents. L’abonament, per tant, és vàlid fins a la finalització del servei de l’últim dia. En el cas que el darrer dia el servei de metro finalitzi passada la mitjanit, serà vàlid fins a les 3.59 h de la matinada de l’endemà.
Sol·licitud de bescanvi
Pots demanar el bescanvi del teu bitllet o abonament en les situacions següents:
- Si, tot i estar ben conservat, les validadores de metro o de bus de TMB no poden llegir la banda magnètica del bitllet o abonament. En aquest supòsit, has de lliurar el teu bitllet o abonament i en rebràs un altre amb les mateixes característiques: mateix títol de viatge, nombre de zones i viatges o dies de validesa restants. Pots demanar el bescanvi al personal de bus i de metro en el mateix moment que detectis el mal funcionament.
- Si canvien les tarifes i no has validat el bitllet o abonament ni un sol cop, pots sol·licitar un bitllet o abonament equivalent de la nova tarifa i lliurar el de la tarifa anterior en el termini màxim de sis mesos des del canvi de tarifes. En general, si el nou bitllet o abonament és més car que l’antic, cal abonar-ne la diferència. Si és més barat, no es tornen els diners. A TMB, aquest tipus de bescanvis es poden sol·licitar de forma exclusiva als Punts TMB.
- Si has adquirit un abonament pels canals de venda de TMB i no és el que volies i no l’has fet servir, te’l podran bescanviar per un altre abonament amb les característiques que et convinguin i d’import equivalent als Punts TMB. Pots demanar aquest bescanvi en el termini màxim de sis mesos des de la data de la compra.
Política de devolució
El client té dret a la devolució del bitllet de transport si el conservi en bon estat, sense validar ni un sol cop i dintre del termini establert des del moment de la compra.
La devolució es realitzarà a través del mateix mètode de pagament, sempre que sigui possible.
Terminis i mitjans per sol·licitar la devolució dels títols de transport comprats a canals de venda de TMB:
- Bitllet senzill de bus validat amb targeta bancària: consulta les Condicions de compra i de validació del bitllet senzill de bus amb targeta bancària.
- Voucher: el voucher és un document amb codi numèric rebut després de la compra que dona dret a bescanviar-lo per un bitllet o abonament. Consulta les condicions generals de compra de títols de viatge a través de canals digitals.
- Bitllets i abonaments comprats als Punts TMB, a les màquines expenedores de venda de la xarxa de metro o comprats a través de TMB App o de TMB Tickets (que emeten vouchers), un cop els vouchers han estat bescanviats a màquines expenedores de venda de les instal·lacions de metro: la devolució s’ha de sol·licitar, de manera presencial, a qualsevol Punt TMB en el termini màxim de fins a sis mesos des del canvi de tarifes o d’altres canvis normatius o condicions establertes. Cal portar i lliurar el bitllet o abonament que es vol retornar i ha d’estar ben conservat i sense haver-lo validat ni un sol cop.
- Bitllets i abonaments T-mobilitat. El termini per demanar-ne la devolució és de 14 dies naturals des del moment de la compra.
- Si els has comprat a través dels canals digitals de TMB (TMB Tickets i TMB App), consulta les condicions generals de compra de títols de viatge a través de canals digitals.
- Si els has comprat a través de les distribuïdores automàtiques de la xarxa de metro, cal que facis la sol·licitud de devolució a través del formulari de queixes i reclamacions.
- Si els has comprat als Punts TMB o Quioscos T-mobilitat, cal que acudeixis a qualsevol Punt TMB (llevat del Punt TMB La Sagrera) o Quiosc T-mobilitat. Cal presentar-hi la documentació identificativa i el tiquet de compra, on consta el número d’operació.
- Bitllets i abonaments comprats a través del web Hola Barcelona: consulta les condicions generals de contractació en línia del web Hola Barcelona.